26 Haziran 2008 Perşembe

Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre'yi kaybettik...

Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre'yi kaybettik. Bu büyük Bilim ve düşünce adamı‚ yazar‚ rahatsızlığı dolayısıyla yattığı hastanede dün vefat etti. Yetmiş üç yaşında hayata veda eden Özemre‚ Türkiye'nin ilk atom mühendisi olması ve Üsküdar sevdası ile tanınan bir isimdir.

3 Nisan 1935 tarihinde Üsküdar'da dünyaya gelen Ahmed Yüksel Özemre'nin parlak eğitim hayatına göz attığımızda, 1954'te Galatasaray Lisesi'nden‚ 1957'de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nden, 1958'de de Fransa Nükleer Bilimler Ve Teknoloji Milli Enstitüsü'nden (Institut National des Sciences et Techniques Nucléaires, Saclay Fransa) mezun olduğunu görüyoruz.

Ahmed Yüksel Özemre, İstanbul Üniversitesi'nde‚ Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde‚ TÜBİTAK'ta‚ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda‚ NATO Bilim Komitesi'nde görev yaptı. Pozitif‚ sosyal ve dini ilimler konularında 400 kadar makalesi bulunan Özemre'nin kırka yakın genel kültür meselelerine ait kitapları ve tercümeleri var. Üsküdar'da Bir Attar Dükkanı isimli eseri‚ Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1996 yılında Hatırat Dalı'nda ve Prof. Dr. Toshihiko İzutsu'dan çevirdiği İbn Arabi´nin Fusus'undaki Anahtar Kavramlar başlıklı çevirisi ise 1998 yılında Çeviri Dalı'nda ödüle layık görüldü. Üsküdar Belediyesi ise Çengelköy'de inşa ettirdiği Kültür Merkezi'ne Ahmed Yüksel Özemre Kültür Merkezi adını verdi. Özemre‚ FransızcaİngilizceİtalyancaAlmanca ve İspanyolca biliyordu.

Özemre'nin Akademik ünvanlarının tamamı‚ kazandığı burs‚ ödül ve payeler‚ bulunduğu görevler‚ üniversitede vermiş olduğu dersler‚ konferansları‚ eserleri ve tam biyografisi için kendisine ait aşağıdaki adresi ziyaret etmenizi öneriyorum.

http://www.ozemre.com

Prof.Dr. Ahmed Yüksel Özemre´nin Cenazesi bu gün‚ ikindi namazına müteakip Üsküdar Yeni Camii (Gülnûş Valide Sultan Camii)'nde kılınacak namazdan sonra‚ Karaca Ahmet Sultan kabristanı'ndaki aile kabrine defnedilecektir.

Ahmed Yüksel Özemre'ye Yüce Allah'tan Rahmet‚ kederli ailesine ve Türk Bilim camiasına Sabr-ı Cemil niyaz ediyoruz...

Hiç yorum yok: