3 Temmuz 2008 Perşembe

Sen "Büyük Resmin" hangi karesindesin ?

1 Temmuz sabahı, Ergenekon Operasyonu kapsamında gerçekleştirilen gözaltılarla, "dokunulmaz" sanılan sinir uçlarına dokunulmasının ne tip reaksiyonlara sebebiyet vereceği, hangi mekanizmaları tetikleyeceği ve meydana gelebilecek olası komplikasyonlar merakla bekleniyordu.

İlk günün biraz da şaşkınlıkla karışık çok da anlamlı olmayan tepkileri sonrası bu gün, şu ana kadar en net tepki, kameralar karşısına geçen CHP lideri Deniz Baykal'dan geldi. Dokunulmazlara dokunmanın kendilerine de dokunduğu anlaşılan bu çıkışla Baykal ve CHP, açıkça, operasyonun karşısında ve operasyonun tasfiye etmeyi amaçladığı yapılanmanın yanında angaje olmuştur.

Baykal'ın kameralar karşısında kullandığı ve bizim için artık tanıdık, Danıştay Saldırısı ile Ergenekon bağlantısını, onca karineye rağmen yargının kurmamasına bir can simiti gibi sarılmış retoriği, Alparslan Arslan ve bağlantılarını hasır altı etmeye yeterli olmadığı gibi, Emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu teknik inceleme sonucu kesinleşmiş "Darbe Günlükleri" ni, bu günlüklerde adı "darbe lideri" olarak geçen Şener Eruygur’un "Sarı Kız" ve "Ay Işığı" tertiplerini de gizlemeye yeterli değildir.

9 Kasım 2005’te Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan ve Şemdinli Olayları olarak anılan hadise ile başlayan ve zincirleme provokasyonlarlarla devam eden sürecin arkasındaki iradenin ve bu provokasyonlara ideolojik/lojistik destek veren mekanizmaların "zoom" işlemine tabi tutulmasının Baykal ve CHP'yi rahatsız etmesi üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir olaydır. Bu olay, Susurluk Skandalı günlerinde Baykal'ın kamuoyuna "mış" gibi yapan bir aktör olduğunu ifade edenlerin bu gün haklılığını ortaya koymanın ötesinde anlamlar içermekte, "Bürokratik Merkez içinde CHP'nin partnerlerinin kimler olduğu?" sorusuna cevap teşkil edebilecek ciddi ipuçları vermektedir.

Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla, Ergenekon davası yakında açılıyor ve iddianame şu sıralar redakte ediliyor. Ortaya çıkacak iddianamenin Türkiye'de büyük siyasi bir depreme sebep olacağı kesin. Şu an açıklıkla ifade edebiliriz ki, bu deprem ve enkazı altında kalanlar arasında, Ergenekon Savcısı olarak anılan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü, siyasi angajmanla suçlayan ve yürütülen soruşturmanın karşısında, soruşturmanın hedef aldığı yapılanmanın yanı başında konumlanan Baykal ve CHP'de olacaktır...

Hiç yorum yok: