19 Şubat 2008 Salı

ZAMAN'a yakışmadı...

Bu gün Milliyet Gazetesinde yer alan bir haber'e göre Alev Alatlı'nın son günlerin top konusu "türban" konusunda yazdığı yazısı Zaman Gazatesi tarafından yayımlanmadı. Gerekçe olarak sayfa editörü "Okurumuz buna hazır değil" demiş. Akşam yazarı Mehveş Evin'de konuya değinmiş, ayrıca Gazete Alatlı'nın "İçerden mırıldanmalar" başlıklı yazısının tam metnini de İnternet üzerinden okurlarına sunmuş.

Yazısına "Gözlemlediğim odur ki, korkutan tülbent değil, türban" diye başlayan ve "türban, İslâmi tesettüre ilişkin en katı (dilerseniz, en erkeksi) yorumun benimsendiğinin ilânı hüviyetindedir; ve dolayısıyla, kadına ilişkin tüm diğer yorum ve kuralların da kabullenildiğini ima eder. Bunların arasında kötülük, fitne ve uğursuzluk kaynağı olmamızdan başka, dinen ve aklen dûn (eksik) yaratıldığımız, namazı bozan köpekler ve eşeklerle bir tutulduğumuz şeklinde, eşrefi mahlûkat olmaktan gelen haysiyetimizi rencide eden yorumlar vardır. Türban, bu yorumların zımnen kabulü olarak görüldüğü için korkutur" diyerek devam eden Alatlı ile temel aldığı varsayımda birleşmek yada ayrı düşmek başka, "Okurumuz buna hazır değil" kolaycılığı arkasına saklanmak başkadır.

Alatlı'nın Tarih boyunca kadının toplumdaki yeri ve bu yerin Tarih içindeki seyrü seferi noktasında şişen faturayı tam anlamıyla kime ve neye mal ettiği meçhul yazısına Zaman okurları neden hazır olmasın bunu anlayabilmiş değilim. Ayrıca bu tip, aykırı yorum yada yaklaşımlarla okur arasına barikat kurulursa bu hazır olma durumu ne zaman ve nasıl gerçekleşebilir sorusu da kanımca önemlidir.

Sözün kısası bu hadise Zaman'a yakışmamıştır...

Hiç yorum yok: