7 Ocak 2008 Pazartesi

Sibel Edmonds...

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) yönelttiği yolsuzluk ve yetersizlik iddiaları yüzünden FBI'daki işinden olan Sibel Edmonds, İngiliz Sunday Times gazetesine yaptığı açıklamalarla tekrar gündemde. Edmonds, aralarında Türklerin de bulunduğu yabancı ülke ajanlarının ABD'nin askeri ve nükleer tesislerinde köstebek ağı oluşturarak, gizli bilgilere ulaştıklarını iddia ediyor. Edmonds devamla Amerikalı köstebeklere ödenen paranın Washington'daki Amerikan Türk Konseyi'ne bırakıldığını da ifade ediyor. Sunday Times, Edmonds'un, Türk casuslarının tanınmış bir ABD'li üst düzey yetkiliye ödeme yaptığına ve edindikleri bilgileri Pakistan'ın da dahil olduğu alıcılara sattığına ilişkin ses kayıtlarını dinlediğini yazdı.

ABD'de 11 Eylül'ü soruşturan Federal Komisyon'a verdiği ifade ile gündemi sarsan Sibel Edmonds, "MİT'in, ABD kurumlarına sızdığını iddia eden kadın" olarak takdim edilmişti.

Edmonds Hürriyet'e "MİT değil, yeraltı örgütü" açıklamasını 2004'te yapmıştı. O dönemde ABD gazete ve televizyonlarına yansıyan açıklamaları FBI içerisine bir yabancı istihbarat örgütü sızmış şeklinde özetlenebilir Edmonds'un. Dinlemeye alınan kişilerin bazı konuşmalarının çevrilmediğini yada yanlış çevrildiğini ifade ediyordu Edmonds.

Bildiği dillerde (İngilizce, Türkçe, Farsça ve Azerice) konuşan bir takım insanlar dinlenirken konuşmalarından bazı sonuçlar çıkartılmış; ancak, FBI içerisinde görevli bir başka mütercim, "Sen bunları olduğu gibi çevirme" demiş Sibel Edmonds'a, kendileriyle işbirliği yapmasını tavsiye etmiş. Rüşvet ve tehdit gibi şeyler de söz konusu olmuş.

Hürriyet'e, "hakkında daha fazla konuşamam" dediği yeraltı örgütünün ya da örgütler ağının, "Amerikan devletinden çok Türkiye'nin resmi kuruluş ve organlarını ilgilendirdiğini de" söyleyen Edmonds, FBI'ın izlediği yeraltı örgütleri ağının kara para aklama, enformasyon ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi alanlarda faaliyetlerde bulunduğunu da ifade etmiş ve eklemişti "Umarım, ABD Türkiye'ye ve Türk resmi makamlarına bu konularda bilgi vermiştir."

Amerikan yönetiminin 11 Eylül tarzı olayların olacağını önceden bildiğini idda edenlerin başında geliyordu Sibel Edmonds, bakalım bu açıklamaların yansımaları neler olacak...

Hiç yorum yok: